top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAggelos Kravaritis

Πόσο σημαντικό είναι να μάθεις μουσική θεωρία

Έγινε ενημέρωση: 13 Οκτ 2021


Η εκμάθηση της θεωρίας της μουσικής μπορεί να είναι ωφέλιμη με πολλούς τρόπους όταν πρόκειται να παίξεις κάποιο μουσικό όργανο. Επίσης μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στην κατανόηση της δομής ενός τραγουδιού, όπως και στη σύνθεσή του.

Η γλώσσα της μουσικής!

Η μουσική είναι και αυτή μια γλώσσα, όπως κάθε άλλη γλώσσα, αγγλικά, ελληνικά, κινεζικά κλπ. Έτσι λοιπόν, οι κανόνες (γραμματική/συντακτικό) που διέπουν τη γλώσσα που γράφουμε και μιλάμε, μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τους κανόνες που διέπουν τη γλώσσα της μουσικής.

Όπως οι συγγραφείς ξέρουν πως να χρησιμοποιούν τα γράμματα του αλφαβήτου για να δημιουργήσουν ιστορίες που συγκινούν τον αναγνώστη, έτσι και οι μουσικοί που γνωρίζουν τη θεωρίας της μουσικής ξέρουν πως να χρησιμοποιούν τις νότες για να συγκινήσουν τον ακροατή.


Τα πλεονεκτήματα του να γνωρίζεις μουσική θεωρία:

  • Μπορείς να εξηγήσεις θεωρητικά αυτά που ακούς ή παίζεις και σου αρέσουν, ώστε όταν θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις ξανά, να ξέρεις πως ακριβώς μπορείς να το κάνεις.

  • Γνωρίζεις πάνω από συγκεκριμένα chord progressions (συγχορδιακές ακολουθίες) ποια ή ποιες κλίμακες ταιριάζουν ώστε να μπορείς να αυτοσχεδιάσεις.

  • Μπορείς να συνδυάσεις συγχορδίες μεταξύ τους κ να φτιάξεις τα δικά σου chord progressions.

  • Γνωρίζεις ποιες νότες ανήκουν σε κάθε τονικότητα.

  • Γνωρίζεις πως να κάνεις τρανσπόρτο σε μία άλλη τονικότητα.

  • Μπορείς να καταγράψεις τη μουσική σου στο χαρτί και να τη δώσεις στα μέλη της μπάντας σου αν π.χ. θέλεις να παίξουν συγκεκριμένα μέρη που έχεις στο μυαλό σου.

Και πολλά ακόμα που είναι αρκετά για να απαριθμήσω. Τα παραπάνω όμως μπορούν να σου δώσουν μια καλή εικόνα του τι μπορεί να επιτευχθεί με την εκμάθηση της θεωρίας της μουσικής.

Είναι σημαντικό να μάθουμε τη θεωρία της μουσικής;

Η πρώτη απάντηση που θα δώσω είναι πως σίγουρα δεν μπορεί να σε βλάψει, ενώ μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τι κάνεις με την κιθάρα σου.


Το να "παίζεις με το αυτί"

Αρκετοί κιθαρίστες και ειδικά rock κιθαρίστες, "παίζουν με το αυτί". Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαρτώνται από τη γνώση της θεωρίας της μουσικής είτε για να γράψουν τα τραγούδια τους είτε για να αυτοσχεδιάσουν. Έχω διαβάσει σε πολλές συνεντεύξεις επιτυχημένων κιθαριστών να αναφέρουν πως δεν έχουν καθόλου γνώση μουσικής θεωρίας. Αρκετοί από αυτούς επίσης δεν ξέρουν καν να διαβάζουν μια παρτιτούρα. Κάπως έτσι άλλωστε έχει βγει κ το ανέκδοτο:

-Πως μπορείτε να κάνετε έναν κιθαρίστα να αρνηθεί μια δουλειά;

-Βάλτε μπροστά του μια παρτιτούρα

Η ικανότητα να μπορείς να διαβάσεις μια παρτιτούρα είναι κάτι πολύ χρήσιμο, όχι όμως και απαραίτητο για να μπορείς να γράφεις ωραία τραγούδια. Οι Beatles δεν είχαν γνώση θεωρίας της μουσικής όπως επίσης δεν ήξεραν να διαβάζουν παρτιτούρα, έγραψαν όμως ορισμένα από τα καλύτερα ροκ τραγούδια που έχει γνωρίσει ή θα γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.


Τελικά πόσο σημαντική είναι η γνώση της μουσικής θεωρίας;

Προσωπικά, αυτό που θα πρότεινα ως δάσκαλος κιθάρας, είναι ένας συνδυασμός των δυο παραπάνω. Το κάθε ένα απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες και τα εφόδια που μπορείς να αποκομίσεις από την κάθε περίπτωση είναι μοναδικά.

Η εκμάθηση της μουσικής θεωρίας μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να καταλάβεις πως λειτουργεί η μουσική και πώς να επικοινωνείς μέσω της μουσικής (γλώσσας) με άλλους που επίσης την γνωρίζουν.

Φρόντισε όμως να μην είσαι εξαρτημένος μόνο από την εκμάθηση της θεωρίας με αποτέλεσμα να χάσεις την ευχαρίστηση να παίζεις τραγούδια από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες. Θα σε βοηθήσει πολύ να τα βγάζεις με το αυτί προσπαθώντας να αναπαράγεις αυτό που ακούς όσο πιο πιστά γίνεται.

Άλλωστε, αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι ξεκινήσαμε ένα μουσικό όργανο; Για να παίξουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια!

162 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page